keskiviikko 25. tammikuuta 2012

"Haavistosta erinomainen ylipäällikkö"


Anna Maria Parkkinen käänsi ystävällisesti tämän Hufvudstadsbladetin jutun Pekka Haavistosta. Alkuperäinen juttu on Stefan Lundbergin.

"Puolustusvoimain ex-komentaja amiraali Juhani Kaskeala katsoo, että siviilipalveluksen suorittanut Pekka Haavisto olisi täysin pätevä ylipäälliköksi mikäli hänet valitaan presidentiksi. Haaviston siviilipalvelusta on käytetty lyömäaseena vaalikamppailussa.

– Olen jopa myöntänyt Pekka Haavistolle puolustusvoimain ansiomitalin hänen hyvästä panoksestaan Tsadin rauhanoperaatiomme yhteydessä, sanoo Juhani Kaskeala.

Ex-komentaja huomauttaa, ettei presidentti Tarja Halonenkaan ole suorittanut asepalvelusta, mutta se ei ole estänyt häntä hoitamasta ylipäällikön tehtävää.

– Ylipäälliköllä on aivan eri tehtävät kuin puolustusvoimain komentajalla. Ylipäälliköllä on vastuu puolustus- ja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä. Kun presidentti Halonen oli paikalla ja esittelimme konkreettisia puolustussuunnitelmia, osoittautui, että hänellä oli erittäin hyvät tiedot käsillä olevista asioista.

– Miksei sitten Haavisto pystyisi hoitamaan ylipäällikön tehtävää, ihmettelee Kaskeala.
Vastustajat ovat tarttuneet Haaviston siviilipalvelukseen ennen presidentinvaalin toista kierrosta. Facebookissa ja Twitterissa keskustelun aallot vellovat korkeina. Eilen Iltalehti julkaisi lööpin, jossa julistettiin että "sivari ei kelpaa presidentiksi". Lehti siteeraa perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinosta.

Oinosen oma sotilasarvo on sotamies.

– Haaviston pätevyys on täysin riittävä. Hän tuntee jopa melko hyvin puolustusvoimain rakenteita ja olen aina arvostanut hänen asiantuntemustaan sotilaallisissa kysymyksissä, sanoo Kaskeala.

Amiraali muistaa kuinka Haavisto etsi hänet käsiinsä ennen Balkanin YK-toimeksiantoaan 2000-luvun alussa.

– Hän oli silloin huolissaan tietystä ammustyypistä, jossa käytettiin uraaniydintä. Hän oli erittäin hyvin perehtynyt tähän kysymykseen.

Haavisto on johtanut useita työryhmiä jotka ovat kartoittaneet ympäristövahinkoja sota- ja konfliktialueilla Afganistanissa, Gazassa, Irakissa ja Liberiassa. Viimeksi hän on työskennellyt EU:n erityisedustajana rauhattomalla Darfurin alueella Sudanissa.

Eräs internetkeskustelija huomauttaa, että hänellä on enemmän kokemusta sotanäyttämöiltä kuin tämänhetkisillä kenraaleillamme yhteensä.

– Pentti Oinosen pitäisi olla tietoinen Haaviston asiantuntemuksesta. Haavistohan on istunut jo pitkään mm. eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa.

– On mahdollista että hänen siviilipalveluksensa voi ärsyttää innokkaita reserviläisiä, mutta mikään este se ei ole ylipäällikön tehtävien hoitamiselle. Toisaalta voidaan sanoa, että Sauli Niinistö reservin kapteenina saa siitä tietyn edun, mutta se, että Haavistolla ei juuri tätä kokemusta ole, ei ole mikään haitta, sanoo Kaskeala."

Muutenkin jos ajattelee, niin kuinka monta suomalaista on suorittanut varusmiespalveluksen, ja pätevöittääkö se sitten automaattisesti puolustusvoimien ylipäälliköksi? Mielestäni on kummallinen ajattelutapa, että sadat tuhannet suomalaiset miehet olisivat päteviä toimimaan puolustusvoimien ylipäällikkönä, mutta nimenomaan nykyaikaisia konflikteja maailmalla kiertänyt ja nähnyt, sotilasansiomitalin saanut Haavisto ei olisi.

Luulevatko jotkut oikeasti, että puolustusvoimien ylipäällikkö rämpii metsässä rintamalla sodan syttyessä? Luuletteko, että hänen täytyy osata purkaa ja puhdistaa rynnäkkökivääri?

Ja vähän toisella tavalla ajatellen, jos sota uhkaisi Suomea, niin kumman mieluummin lähettäisitte rauhanneuvotteluihin, Niinistön vai Haaviston? Kummalla on kokemusta tästä?

Loppukevennys!

19 kommenttia:

 1. Niinistöhän on vain reservin majuri, joten hän on varmaan huonompi sen perusteella.

  Tää Haavisto-hypetys alkaa olla jo aika huvittavaa :)

  Terveisin nimim. "Faktat on faktoja ja mielipiteet mielipiteitä"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä päättelit, että Niinistön pitäisi olla huonompi?

   Eikö se nyt aika selvästi ilmaistu, että kyse oli siitä, onko Haavisto jotenkin epäpätevä presidentiksi, kun ei ole suorittanut asevelvollisuutta armeijassa.

   Vastauskin tuli selväksi: ei ole.

   Poista
  2. Niinistö on reservin kapteeni, ei reservin majuri. Ja varusmiespalveluksensa Niinistö suoritti vuosikymmeniä sitten, siinä missä Haaviston tietämys on kerääntynyt nimenomaan 2000-luvulta.

   Ja huomautettakoon edelleen, että tämä merkintä on lähes täysin Suomen puolustusvoimien entisen komentajan, amiraali Juhani Kaskealan näkemyksiä. Kyllä mielestäni hänen mielipiteensä painaa jonkin verran, eikä sitä voi vain kuitata "Haavisto-hypetykseksi".

   Mielestäni on jokseenkin kummallista, että toisinaan kun yrittää tuoda esille myös Haaviston osaamista siteeraamalla vaikka amiraalia, ulkopolitiikan asiantuntijoita tai Ahtisaarta, niin ne kuitataan "hypetyksenä" tai "fanaattisuutena".
   VastaaPoista

   Poista
 2. Niinistö on reservin kapteeni, eikä majuri.

  VastaaPoista
 3. Sotilasansiomitalin myöntänyt amiraali kehuu, että se henkilö jolle hän itse myönsi ansiomitalin, on pätevä kaveri. No onhan sen sitten oltava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein tiedä mitä ajat takaa, mutta eikös se ole melkoisen itsestäänselvää, että amiraali, joka puolustusvoimien komentajana toimiessaan on Haavistolle myöntänyt sotilasansiomitalin, kehuu Haavistoa?

   Poista
  2. korkea<arvoiset sotilashenkilöt ovat korrekteja jo toimensa puolesta.

   pekan osaamista ja arvovaltaa kenttäavustajan tehtäviin epäilivät monet maat sudan-darfour operaatioissa:

   http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/119617-wikileaks-vuoto-pekka-haavistosta

   Poista
  3. Anonyymi kaveri panettelee, että henkilö, jota hän ei itse äänestä, ei ole pätevä. No onhan sen sitten oltava!

   Poista
 4. Kyllä tässa on kusetuksen maku... Uskon että venäläiset ovat maksaneet Kaskealalle tästä ja yrittävät saada Pekan presidentiksi niin Suomen puollustus laskisi dramaattisesti ja mahdollisen sodan syttyessä Suomi vallattaisiin heti ensimmäiseksi... Luojan kiitos Sauli korjaa tilanteen ja Suomen puollustus on tejokas niinkuin aina ennenki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, pst, siitä sinun foliohatusta, tahdotko siihen kimalletta?

   Poista
  2. En valitse Suomelle sotapäällikköä.Valitsen mielipidejohtajaa,jonka avulla rakennamme sellaista Suomea,missä meillä kaikilla on hyvä elää.

   Poista
  3. Miksi siis äänestät happea?

   Poista
 5. On se hyvä että voi melkein varmuudella sanoa että Saulista tulee uusi presidenttimme, vaikken ole homofoobikko, niin häpeäsin silmät päästäni jos Pekka Haavistosta tulisi presidenttimme. Suomi ei ole vielä valmis homopresidentille, katsotaan sitten parinkymmenen vuoden päästä. Sauli Niinistö ajaa muutenkin yrittäjän etuja, ja minähän olen yrittäjä. Nauran köyhille ja siemailen kallista viskiä terassilla. Ha-ha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten ajattelit muuttua 20 vuodessa homojen suhteen? Meinasitko että vaan ajan myötä itseksesi viisastut? Vai onko sulla joku eheytyssuunnitelma itsellesi?

   Jos sinä häpeäisit silmät päästäsi homoa presidenttiä, niin SINÄ et ole valmis siihen, että Suomen presidenttinä oleva ihminen ei (kai) harrasta heteroseksiä. Mutta et sinä sentään koko maan nimissä voi puhua.

   Poista
 6. Nyt en naura vain köyhille, nauran myös sinulle. Ha-ha. Ja kun sanoin että Suomi ei ole vielä valmis homo-presidentille, perustin näkemykseni siihen että valtaosa suomen väestöstä kannattaa hetero-presidenttiä, huomasit kai sen itsekkin vaalien ensimmäisellä kierroksella? Ja parikymmentä vuotta sen takia että ehkä homoja silloin ymmärrettäisi paremmin, en halua että Suomi lähtee lippulaivaksi tässä asiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sauli Niinistöstä tulee siis Suomen ensimmäinen presidentti joka on valittu virkaansa puhtaasti sukupuolisen suuntauksen perusteella ilman muita ansioita? Ok, jos näin haluat ajatella. Itse puolestani ajattelen, että poliitikkojen saamat kannatusluvut kertovat ensisijaisesti heidän poliittisesta suosiostaan. Minusta esimerkiksi Niinistö on turhan kokenut ja pätevä mies tullakseen valituksi pelkästään kukka ja mehiläinen-leikkien perusteella.

   Mutta kerran halusit päteä äänimäärillä niin katsotaanpa ekan kierroksen lukuja: homo sai about 220 000 ääntä enemmän kuin heterot keskimäärin. Sinun "päättele ekalta kierrokselta"-logiikallasi homojen pitäisi siis olla reilusti suositumpia kuin heteroiden. Koska äänestyspäätöshän tehdään täysin makuuhuonehommien perusteella, eikös juu?

   Jokseenkin hyvin kertoo homofobiastasi, että mielestäsi yhden homon pitäisi saada enemmän ääniä kuin seitsemän heteroa yhteensä ennen kuin olisit sitä mieltä, että Suomi on valmis homopresidenttiin.

   Siltä varalta että sulta meni ohi, niin Suomi on jo nyt, tällä nimenomaisella hetkellä, valmis siihen mahdollisuuteen, että homosta tulee presidentti. Se selvisi vajaat kaksi viikkoa sitten. Suomi oli sitä mieltä, että yhtä, etukäteen täysin ylivoimaisena ehdokkana ketä tahansa vastaan pidettyä, heteroa lukuunottamatta kukaan ei ole yhtä hyvä presidentiksi kuin Pekka Haavisto.

   Poista
  2. Minulla ei ole enää aikaa kinastella tällaisesta asiasta ja tämä ei ole edes tekosyy, koska sellaisia ei tarvita. Sinulle suosittelisin lämpimästi oman käden kautta yhdeksänmillistä puolivaippaluotia otsalohkoon.

   Poista
 7. Ja lisäksi olet kai huomannut senkin että Sauli on menestynyt yleisesti paremmin keskusteluissa mitä on tullut televisiosta lähes joka päivä. Haavisto on liikaa maailmanparantaja ja kuvittelee että kaikki asiat voi sopia sovittelemalla, ei sellainen myötäily käy laatuunsa.

  VastaaPoista
 8. noniin asiantuntijat, maailmanparantajat jne huomaatte todellisuuden viimeistään silloin kun eteenne putoaa käsikranaatti ilman sokkaa.

  VastaaPoista

Jätä jälkesi elämääni!