maanantai 16. tammikuuta 2012

Haaviston ärsyttävä fanittaminen



Jarlan karikatyyri Haavistosta.

Haaviston ärsyttävät fanit ovat herättäneet siellä sun täällä närää. Tai näin olen ollut huomaavinani. Haavistoa kannattavat mehustelevat omaa erinomaisuuttaan ja ehdokkaansa pyhää hyvyyttä, ja niin Facebookissa kuin esimerkiksi tämänhenkisissä kirjoituksissa hieman katsotaan kummasti Haavistoa kannattavia. Jotkut ovat sanoneet, etteivät halua äänestää Haavistoa, koska hänen kannattajansa ovat niin rasittavia.

No mistäs helkutista sitten on kyse? No, mielestäni kyse on vain demokratiasta.

Jos sinä olet eksynyt lukemaan tätä tekstiä Facebookin tai muun linkin kautta, niin älä suhtaudu teksteihini mitenkään tuputtamisena tai ylimielisenä "mun ehdokkaani on parempi" -tekstinä. Tämä on vain demokratiaa. Meillä on sananvapaus ja mielipiteenvapaus ei vain siksi, että olisi kivaa, vaan myös että voimme käydä keskustelua yhteiskunnastamme ja siten politiikasta, politiikoista ja vaaleista.

Lähtökohtaisesti jokainen ihminen pitää omia mielipiteitään oikeina, sehän on elinehto sille, että ylipäänsä oma toimintamme on koherenttia. Näiden omien mielipiteiden esille tuominen ja mielipiteiden vaihto muiden kanssa on elinehto toimivalle demokratialle.

Jos emme jaa omia näkemyksiämme vaan tyydymme olemaan korvat ummessa, suu supussa, niin itsesensuurina rajoitamme omaa mielipiteen- ja sananvapauttamme. Ja samoin jos kieltäydymme kategorisesti joidenkin kuuntelemisesta, niin ikään kuin asetamme henkilökohtaisen sensuurin toiselle.

Jos joku kannattaa Haavistoa, Niinistöä tai Soinia, niin demokraattista toimintaa ei ole vain kirjoittaa se numero lappuun. Demokratia on olemassa myös äänestyskopin ulkopuolella, ja mielestäni on hienoa, että ihmiset, poliittisesta kannastaan riippumatta, uskaltavat julkisesti kertoa mielipiteitään ja asettua tiettyjen ehdokkaiden taakse, sekä myös keskustella asiasta.

Jokaisen ehdokkaan leirissä on toki aina valopäitä, jotka laukovat sammakoita suustaan, mutta mieluummin minä näen ihmisten olevan aktiivisia ja uskaltavan ottaa kantaa kuin sensuroivan itse omia mielipiteitään ja näkemyksiään. Jos vaadimme ärsyttävien ihmisten olevan hiljaa, niin meitä kaikkia vaaditaan olemaan hiljaa. Me kaikki olemme ärsyttäviä jonkun mielestä. Se on sananvapauden hinta. Mieluummin näen aktiivista keskustelua, minkä joukossa on valopäitä kuin kaikkien kollektiivisen hiljaisuuden, jossa demokratia on vain numeron raapustamista äänestyslappuun.

Minä siis itse olen kirjoitellut Haavistosta täällä, ja nyt viimeisellä vaaliviikolla pistän tähän kokoon kaikki tekstini:

Alun alkaen olin hieman taipuvainen Niinistön kannalle, ja Haavisto oli minulle vain joku tuntematon Vihreä poliitikko. Ottaessani hänestä enemmän selvää aloin taipua Haaviston kannalle. Niinistö-Haavisto -vaihtareistani pidempi teksti on "Kirjoitus Sauli Niinistön kannattamisesta - ja Haavistosta". Kannattaa lukea, jos Niinistö pyörii päässä.

Mitä ne tiedot Haavistosta sitten olivat, jotka saivat minut hänen kannalleen? Ulkopuolisten, Haaviston tukijoista riippumattomien tahojen, mm. Ahtisaaren ja ulkopoliittisten asiantuntijoiden näkemyksiä kokosin tekstiini "Haaviston pätevyys on fakta". Kannattaa lukea, jos Haaviston meriitit ovat suuri tuntematon.

Joillekin Haaviston homoseksuaalisuus ja puolue ovat herättäneet kysymyksiä. Jos siis hänen seksuaalisuutensa mietityttää, kannattaa lukea tekstini "Mietityttääkö homoseksuaali presidenttiehdokas?" jossa käsittelen seksuaalisuuden merkitystä politiikassa.

Jotkut empivät Haavistoa hänen puolueensa takia. Presidentinvaalit ovat kuitenkin henkilövaalit, eivät puoluevaalit, ja presidentti toimii omien, ei puolueensa näkemysten mukaisesti. Jos tämä mietityttää, kannattaa lukea tekstini "Kirjoitus vihreän presidentin vastustajille".

Muita mielenkiintoisia sivustoja:


Toiveeni on, että ihmiset suhtautuvat näihin teksteihin avoimena demokraattisena ajatuksenvaihtona ja mielipiteenvapauden käyttönä, jotta voivat itsekin arvioida kirjoitusten perusteella ketä äänestää vaaleissa. Ja toivon, että ihmiset käyttäisivät niitä demokratian suomia vapauksiaan ja jakaisivat näitä tekstejä vielä tämän viikon, jos kokevat näiden ajatusten vastaavan omia mielipiteitään.

Meillä on oikeus jakaa mielipiteitämme. Meillä on oikeus oppia uutta ja muuttaa mielipiteitämme. Ja toivon ihmisten äänestävän Haavistoa. Ei siksi, että voisimme mehustella sillä, vaan koska meidän oikeutemme on äänestää ketä haluamme.

2 kommenttia:

  1. Eräs subjektiivinen sivuhuomio:

    Haaviston äänestäminen on valtamediassa (kyllä juu, ei voi verifioida väitettä, mutta lue nyt silti loppuun tämä) kaikkein sallituin käyttäytymistapa.

    Demokratiaan kuuluu toki mielipiteenvapaus, mutta se on suhteellista, ei absoluuttista.

    Yksinkertainen ihmiskoe voidaan tehdä niin, että kokeilen joko oikeasti tai ajatuksen tasolla kertovani, ketä äänestän.

    Veikkaukseni mukaan siinä voisi käydä suunnilleen näin:
    Äänestän Soinia - mikä natsi, piilorasisti! Äänestän Lipposta - kamaan hei, sen juna meni jo, etkö uskalla uudistua.
    Äänestän Niinistöä - mikset samantien Haavistoa?
    Äänestän Väyrystä - ??? oikeesti voisit olla vetämättä tsoukilla näitä vaaleja.
    Äänestän Arhinmäkeä, Biaudet'a, Essayahia - no oikeesti niillä ole mitään tsäänssiä.

    Haaviston äänestäjät voivat nauttia siitä, että aurinko paistaa risukasaan ja vasta-argumentteja ei kauheasti esitetä, ja vaikka niitä onkin, mielipideilmasto (syystä, joka varmasti selviää jossain vaiheessa) suosii Haaviston mainostamista.

    Haaviston henkilökohtaiseksi ansioksi luettakoon se, että hänen mielipiteensä eivät 'sada suoraan persujen laariin'.

    Haaviston kannattajakunnan änkyröimmistä hahmoista sanoin sanottavani jo aiemmin.

    Ylermi

    VastaaPoista
  2. Kiitos kiitos kiitos sinulle Ylermi! Tiivistit kommenttiisi kaiken sen mitä olen yrittänyt huonolla menestyksellä ilmaista!

    VastaaPoista

Jätä jälkesi elämääni!