Näinkö me äänestämme kansanvallassa? |
Onko kukaan tullut ajateleeksi mistä vaaleissa on kyse? Vaalit ovat niitä harvoja kertoja, kun kansalaiset pääsevät ilmaisemaan mitä he haluavat, mitä he tahtovat. Se, mitä gallupit sanovat tai mitä muut ihmiset ajattelevat ehdokkaani mahdollisuuksista, on täysin epäolennaista. Olennaista on mitä minä haluan. Jos miettiessäni ketä ehdokasta äänestäisin alan ajatella "mitähän muut ajattelevat ehdokasvalinnastani" olen luovuttanut omaa perustuslaillista äänivaltaani jo muille ihmisille
Otetaan tästä nyt yhtenä esimerkkinä aikaisempaa kirjoitustani nimellä Ylermi kommentoinut lukija. Hän sanoi, että vaikka Haavisto on "melko joviaali hahmo", hän ei äänestä Haavistoa, koska ei halua suoda Vihreille sitä iloa, että heidän ehdokkaansa voittaisi. Tämä on mielestäni helkutin kummallinen ajattelutapa. Käänteisesti ajatellen se on aivan sama ilmiö kuin esimerkiksi "Niinistö on itse asia aika tyhjänpäiväinen hahmo, mutta äänestän häntä koska haluan miellyttää hänen kannattajiaan". Mitä tapahtui omille mielipiteille, omille haluille, jotka ovat demokratialle elintärkeitä?
Ja jos ehdokasta miettiessäni ajattelen kriteerinä "onko hänellä edes mahdollisuuksia", olen silloin luovuttanut perustuslaillista äänivaltaani jo gallupeille. Kansanäänestyksissä ei pitäisi olla kyse siitä, että yritetään äänestämällä arvata vaalien voittajaa. Vaalit eivät ole mitään meteorologiaa, jossa äänestäjien tehtävänä on äänestyslapuissaan ennustaa tulevaisuutta. Ja äänestämisessä ei ole kyse siitä, että pyritään välttämään sitä pettymystä, että oma ehdokas ei päässytkään läpi ja äänesti "häviäjää". Kansanäänestyksessa kyse pitäisi olla siitä, mitä me itse haluamme.
Jos oma ehdokkaani ei menestykään, niin totta kai se harmittaa, mutta minä en ehdokkaitani valitessa yritä välttää pettymystä siitä, ettei ehdokkaani pääse läpi. Ei se ole ehdokasvalintani kriteeri, eikä se mielestäni saisi olla kenelläkään muullakaan. Minä vain äänestän sitä, jonka haluan nähdä edustavan minua. Jos hän ei pääse läpi, niin pettymykseni vain kertoo sen, että minä oikeasti halusin hänen menevän läpi. Minä oikeasti äänestin sen perusteella mitä minä itse halusin, en sen perusteella mitä muut ajattelivat tai mitä gallupit sanoivat. Vaikka ehdokkaani häviäisi, niin se, että äänestin oman mielipiteeni mukaan, en gallupien tai muiden mielipiteiden, on kuitenkin yksilökohtainen voitto demokratialle.
Joten mielestäni kaikenlainen "ehdokkaallasi X ei ole mahdollisuuksia" -kuittailu keskusteluissa on hölmöä ja totaalisen epäolennaista demokratian kannalta. Se, joka heittelee noita kuittauksia, on nähdäkseni hukannut demokratian olemuksen, eli sen mitä me yksilöinä haluamme.
Näin härskinä vertauksena mielestäni olisi esimerkiksi totaalisen hölmöä ja jopa vähän asiatonta Venäjällä sanoa opposition kannattajille, että "äänestäkää nyt vaan Putinia, ei niillä muilla mitään mahdollisuutta kuitenkaan ole".
(Luonnollisesti rohkaisen jakamaan kirjoituksiani sosiaalisessa mediassa, jos kirjoitukset iskevät sinuun.)
Eimen!
VastaaPoistaHmm!
VastaaPoistaViitaten aiempaan: itse asiassa olen kyllä tehnyt jo positiivisen valinnan presidenttiehdokkaan suhteen. Pidän erikoisena ajattelua, että toisten valinnat tai teot eivät vaikuttaisi omaan valintaani. Suomalainen presidentti-instituutio ei ole isoloitunut (ainakaan vielä) muusta politiikasta siinä määrin, että kokonaiskuvaa ei voisi tai tulisi ajatella.
Tarkoitin aiemmin sanoa, että Haavisto karsiutuu pois nimenomaan vihreytensä takia. Kohdallani ei auta perustelut, joissa 'presidentti ei ole puolueensa edustaja' tai 'presidentti edustaa kansaa', jne. Vihreys on ylivoimaisesti suurin hänen synneistään. Synti, joka on siis tapahtunut Haaviston yksisilmäisten, dogmaattisten ja tekopyhien vihreiden toimesta. Ne fariseukset.
Homoseksuaalisuus on presidentin viranhoidon kannalta mielestäni irrelevantti asia. Jos Haavisto tulisi valituksi, toivottaisin todella onnea ensimmäisenä(?) homoseksuaalina presidenttinä maailmassa. Ladun avaaminen ei todellakaan tule olemaan helppoa.
Sitten, kun ehdokkaan seksuaalisesta suuntautumisesta ei tarvitse keskustella, ollaan jo paremmassa tilanteessa. Siihen asti on vielä tekemistä.
Ylermi
Hyviä pointteja, ja olen pääosin samaa mieltä. Tosin täytyy sanoa, että ymmärrän kyllä osittain taktisiakin äänestäjiä. Näkisinkin, että kyseinen ilmiö on osittain seurausta demokraattisen äänestysjärjestelmämme joustamattomuudesta. Toki kyynisellä asenteellakin roolinsa tässä on, mutta turhautunut äänestyskäyttäytyminen on kuitenkin perusteltavissa vaalitavan epäkohdilla. En ole ekspertti, mutta rivikansalaisen näkökulmasta vaalijärjestelmän uudistaminen saattaisi olla hyvä ajatus. Tässä yksi havainnollinen video aiheesta: http://www.youtube.com/watch?v=s7tWHJfhiyo
VastaaPoistaNimenomaan, ja samasta syystä äänestän itsekin jo vaalien "häviäjäksi" tuomittua Arhinmäkeä. Ääni sille, joka edustaa minua parhaiten. Sitähän sen edustuksellisen demokratian pitäisi olla. Kuitenkin Juhoa kompaten, voidaan tosiaan esittää kyllä kritiikkiä konkreettisesta demokratian toteutumisesta...
VastaaPoista